De Hollandse Herder


De Hollandse Herder is een leuke, pientere en werklustige hond met een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast is hij ook nieuwsgierig, eigenwijs, ondernemend en vasthoudend. De Hollandse Herders kan op alle mogelijke manieren ingezet worden, van de gewone leuke familievriend tot de hardwerkende sporthond. 

 

De Hollandse herder is er in drie variëteiten: De Kortharige, Langharige en Ruwharige Hollandse Herder. 
De kleuren kunnen zijn: goudgestroomd (bruine ondergrond) en zilver gestroomd (grijze ondergrond).
In de rasbeschrijving staat het volgende: 'Algemeen voorkomen: een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond die krachtig en evenredig gebouwd is. Een hond met veel uithoudingsvermogen, een levendig temperament en een intelligente uitdrukking'.
Onder middelgroot wordt verstaan: een schofthoogte van 57-62 cm voor de reuen en 55-60 cm voor de teven.

 

De karaktereigenschappen van de Hollande Herder kunnen als volgt omschreven worden: “Zeer trouw en betrouwbaar, steeds oplettend, waakzaam, actief, zelfstandig, met doorzettingsvermogen, intelligent, bereid te gehoorzamen en begaafd met de ware herdershondenaard”.
Werkt graag samen met de baas en hij voert een taak, die hem wordt opgedragen, zelfstandig uit. De bovengenoemde eigenschappen zijn in aanleg bij de Hollandse Herder aanwezig: de mens naast de hond (eerst de fokker, later de eigenaar) zal ervoor moeten zorgen dat deze eigenschappen ook ten volle tot ontwikkeling komen. Dat zal tijd, inspanning en zo nu en dan het nodige doorzettingsvermogen vergen.
Zonder de andere karaktereigenschappen tekort te willen doen noemen wij in het bijzonder: z’n trouw, z’n oplettendheid en z’n zeer actief zijn. Deze eigenschappen maken hem tot wat hij binnen het gezin is: een pientere, wakkere en werklustige hond aan wie niets ontgaat. Dat ziet u overigens al in de pup. Een jonge Hollandse Herder is onvermoeibaar, altijd in beweging en op onderzoek uit, kijkend tot waar hij kan gaan. U zult de pup in zijn ‘actief-zijn’ tegemoet moeten komen door veel met hem bezig te zijn en hem daarbij spelenderwijs te leren wat wel en niet kan/mag.

Daarnaast is hij uitdagend. Dat lijkt misschien erg parmantig bij een jonge hond, maar u zult dit zodanig moeten begeleiden dat de hond te allen tijde zijn grenzen kent.
Ook is hij nieuwsgierig wil graag meer dan de omheinde tuin of het bekende straatje om. Bent u echter bereid om tijd en aandacht in hem te investeren en geeft u hem duidelijk leiding dan hebt u aan de Hollandse Herder een betrouwbare en weinig eisende hond.
Over het algemeen is de Hollandse Herder een kindvriendelijke hond. Natuurlijk moet u de hond nooit zonder toezicht met een kind alleen laten, maar dat geldt immers voor alle honden!
Daarnaast is het belangrijk dat kinderen leren om op de juiste manier met honden om te gaan.


De Hollandse Herder is nooit een modehond geworden met als grote voordeel dat het nog altijd een gezonde hond is die een hoge leeftijd kan bereiken. Honden van 13 jaar en ouder zijn dan ook beslist geen uitzondering.

Kortom, het is een buitengewoon gewone hond qua uiterlijk, karakter en gezondheid en een allrounder op vlak van sport en uitdagingen. 


Wij doen als vereniging ons best dat ook zo te houden.